Tula museum.

Betreed de levendige wereld van het recent heropende Museo Tula. Als een baanbrekend gemeenschapsmuseum van het eiland, presenteert het een museum zonder grenzen, met diverse kunstwerken zowel binnen als buiten.

Het bezoeken van het museum stond al erg lang op mijn lijstje en al is het museum nog niet helemaal gereed, het heeft veel indruk op mij gemaakt.

Rondleiding
De rondleiding werd gegeven door Jeanne Henriquez. Ze vertelt boeiend en stond open voor allerlei vragen. Tijdens de rondleiding krijg je zoveel informatie en doe je zoveel indrukken op, dat ik in ieder geval het museum nogmaals ga bezoeken.

Jeanne Henriquez is docent, historicus en activist. Ze heeft artikelen gepubliceerd en video’s gemaakt om de geschiedenis en de impact van het kolonialisme op haar gemeenschap in Curaçao te onderzoeken. Na meer dan twintig jaar lesgeven, werd Henriquez directeur van het Centrum voor de Bescherming van Vrouwen. Ze werkte aan het verlichten van huiselijk geweld en het bieden van educatieve en werkgelegenheidstrainingen voor vrouwen met een laag inkomen. Ze heeft samengewerkt met het Museum Tula om materiaal te ontwikkelen om de geschiedenis van Afro-Curaçaoënaars en de Afrikaanse diaspora in het Caribisch gebied te herwinnen. Ze ontving het Kruis van Verdienste van de regering van Curaçao voor haar activisme voor vrouwen en de Afro-Curaçaose gemeenschappen.
In het museum is een ruimte te vinden waarin de rol van vrouwen centraal staat. Er wordt bijvoorbeeld verteld over de yaya, waarover je later, onder de fotoimpressie, in dit verhaal meer kunt lezen.

Het museum
Het museum doet eer aan voorouders en hun geschiedenis en laat de veerkracht zien. Museo Tula behandelt thema’s als verzet, veerkracht en emancipatie en biedt inzichten in diverse aspecten zoals slavenopstanden, ontsnapping, taalbehoud en leiderschap.

Tula
Ontdek de historische reis van Tula. Protesterend tegen het onrecht dat slaven aangedaan werd, zocht hij naar vrijheid en gelijkheid. Als leider van een opstand op 17 augustus 1795 confronteerde Tula de eigenaar van Landhuis Knip, Casper Lodewijk van Uytrecht, om te pleiten voor hun vrijheid. Dit markeerde het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen.

Yaya
Het zwarte kindermeisje op Curaçao die de kinderen van protestantse en joodse gezinnen verzorgde tijdens de koloniale periode.

De Yaya bestond al in de tijd van de slavernij en heeft haar rol behouden tot ver in de tweede helft van de 20e eeuw. Haar taak was de zorg en opvoeding van de aan haar toevertrouwde kinderen. Vanaf de jeugd tot volwassenheid verzorgde zij hen, en vaak verhuisde zij mee wanneer ‘haar’ kind trouwde, om voor de volgende generatie te zorgen.

In de traditionele standenmaatschappij speelde deze vrouw een essentiële rol in vooraanstaande joodse en protestantse families. Ze was meer dan een kindermeisje; een Yaya verbond zich voor het leven met de familie en het kind. De familie zorgde op haar beurt voor de Yaya in tijden van ouderdom, ziekte of behoefte aan hulp.

De Yaya had ook een cruciale rol bij het verspreiden van het Papiaments en bij het doorgeven van Afro-Curaçaose culturele elementen, zoals de verhalen over Kompa Nanzi. In de buitenwijken werd het woord ‘Yaya’ ook gebruikt voor de vrouw die hielp bij bevallingen en de eerste dagen na de geboorte voor de baby zorgde. Bij de doop droeg zij het kind naar de kerk, gevolgd door de ‘madrina’ en ‘padrino’ (peetouders).

Meer weten:
https://www.hoorspelen.eu/producties/hsp-y/yaya-zwarte-mama.html
https://eilandverhalencuracao.com/2022/07/01/dia-di-lucha-pa-libertat-1795-dag-van-de-vrijheidsstrijd/
https://eilandverhalencuracao.com/2021/04/30/landhuis-knip/



Website:
https://fundashonmuseotula.com/

Plaats een reactie