Seú.

Duizenden mensen in kleurrijke kleding dansend door de straten van Curaçao, begeleid door aanstekelijke ritmes van traditionele muziek, ontstaan in de 17e eeuw. Het is het grootste culturele evenement op Curaçao: De Seú, ook bekend als het oogstfeest.


Dit festival wordt jaarlijks gehouden op Paasmaandag en is een viering van de oogst en respect voor Moeder Natuur. Omdat wij in Nederland waren op dat moment hebben we het feest gemist, maar vandaag was de ‘herkansing’ op Banda Abou. Het was prachtig!

Seú is een West-Afrikaans woord dat “de hemel” betekent. Het evenement heeft zijn basis in de overtuiging dat alle mensen met elkaar in connectie staan en een relatie hebben met de geesten die de aarde beschermen.

Tijdens Seú kleden lokale bewoners zich in traditionele kleding die teruggaat tot de tijd van de slavernij. Het is een kleurrijk spektakel. Samenwerken, elkaar helpen, dankbaar zijn en verenigd, zijn de kernwaarden tijdens Seú.

Maar wist je dat Seú eigenlijk begon als een plechtige mars door de velden, waarbij de gewassen zoals maïs en koren van het land werden gehaald? Dit gebeurde in de 17e eeuw, toen de hitte en droogte op Curaçao landbouw een uitdaging maakte. De dag van de oogst werd uitgebreid gevierd met een Seú: de vrouwen droegen de oogst op hun hoofd, terwijl de mannen muziek maakten op de ‘kachu’ (koehoorn), ‘benta’ (mondboog), ‘chapi’ (schoffel als percussie-instrument) of “karkó” (schelphoorn). De traditionele dans die hierbij hoort, genaamd Seú Wapa, beeldt op sierlijke wijze het zaaien en oogsten uit.

Het Seú Festival is sinds 1976 een officieel festival op Curaçao en is uitgegroeid tot een belangrijke culturele gebeurtenis die niet alleen de lokale bevolking, maar ook toeristen aantrekt. Het is een viering van de band tussen mens en natuur, een feest van dankbaarheid en saamhorigheid.

2 gedachten over “Seú.

Plaats een reactie