Boektip: Enith Brigitha, zwemmen in de schaduw van doping.

Zwemmen kon Enith Brigitha (Curaçao, 1955) als de beste. En zolang de DDR-dames maar thuisbleven, won ze vrijwel elke race. Zodra de DDR-zwemsters echter van de partij waren, trokken ze als een magneet al het goud hun kant op. Pas in 1990 snapte Enith waarom: de staat had de piepjonge zwemsters stelselmatig doping toegediend. Zonder dat ze het wisten.


Bij zo veel kunstmatige spierbundels had Enith het nakijken, want zelf doping gebruiken? Het kwam niet eens in haar op. De bronzen olympische medailles die Enith in 1976 op eigen kracht behaalde, hebben voor haar een gouden rand. Want zonder de aan doping onderworpen rivales uit de DDR, was het goud hoogstwaarschijnlijk naar haar gegaan.

Enith Brigitha was in de jaren ’70 van de vorige eeuw misschien wel de beste zwemster van de wereld. Toch behaalde ze nooit goud op één van de grote zwemtoernooien. Haar in 2017 verschenen biografie Enith Brigitha: zwemmen in de schaduw van doping, gaat dan ook niet alleen in op het leven en de bijzondere zwemcarrière van de van oorsprong Curaçaose, ook wordt uitgebreid uit de doeken gedaan hoe een uitgekiend dopingprogramma in de voormalige DDR haar letterlijk en figuurlijk een gouden toekomst ontnam.

Meer lezen:
Artikel Al 46 jaar wacht Enith Brigitha op een gouden zwemmedaille
Inkijkexemplaar (eerste hoofdstuk)
Muurschildering
Artikel

Kijken:
Andere Tijden Sport: Zwemmen tegen de bierkaai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: