Wist je dat?

Wetenswaardigheden. Interessante feitjes en verhalen. Tijdens wandelingen met een gids hoor je veel verhalen of je komt iets tegen waar je meer over wil weten en naar aanleiding daarvan is het leuk om meer informatie te zoeken of juist even terug te lezen. Ik ga graag op onderzoek uit!

In dit verhaal wil ik twee wetenswaardigheden delen. Weet je al waar de oorsprong voor de naam Curaçao ligt? En wat betekenen de kleuren en symbolen op de vlag?

Over de oorsprong van de naam Curaçao bestaan verschillende theorieën:
Eind 15e eeuw liepen een aantal Portugese zeelieden scheurbuik op tijdens een van de reizen van Christoffel Columbus. Om niet op zee te sterven en overboord gegooid te worden, vroegen ze om op een van de nabijgelegen eilanden afgezet te worden. Na het eten van het plaatselijke citrusfruit, vol vitamine C, herstelden ze volledig. De schepen van Columbus voerden een aantal maanden later weer langs de eilanden en de zeelieden verbaasden hun oude maatjes door ze vanaf het strand toe te wuiven. Sindsdien werd het eiland “Curaçao” genoemd, naar het Portugese woord “cura” voor genezing.

De meest populaire theorie is dat de Spanjaarden het eiland “Corazón” noemden vanwege zijn hartvorm, dat later “Curaçao” werd, afgeleid van het Portugese woord voor hart, “Coração”. Dit is vervolgens overgenomen door de Nederlanders.

Een andere theorie is dat Curaçao verwant is met de naam die de oorspronkelijke inwoners gebruikten. Deze wordt ondersteund door vroege Spaanse reisverslagen, die de bevolking beschreven als “Indios Curaçaos”.

De vlag van Curaçao
De vlag is blauw met een gele streep en twee witte sterren bovenaan de hijskant. Voor het ontwerp van de vlag werd een wedstrijd uitgeschreven waarop 1782 inzendingen kwamen! Hieruit werden tien ontwerpen geselecteerd en door de vlaggencommissie beoordeeld. Het winnende ontwerp was van Martin den Dulk, destijds twintig jaar oud.
De vlag werd aangenomen op 2 juli 1984. Sindsdien wordt op 2 juli de “Dia di bandera” gevierd.
De kleur blauw symboliseert de trouw van het volk. Het blauw in de bovenste helft van de vlag symboliseert de blauwe hemel, en in de onderste helft de zee die eiland omringt. De gele band in het midden staat voor de zon die de mensen elke dag weer verblijdt, maar ook voor de blijheid en opgewektheid van de mensen. In de Staatsregeling staat vastgelegd dat het eilandgebied Curaçao bestaat uit de eilanden Curaçao en uit klein Curaçao. Deze worden gesymboliseerd door de twee sterren. De vijfpuntige staat voor de vijf continenten/werelddelen waaruit de bevolking afkomstig is. De kleur wit staat weer voor vrede en geluk.

Welnu, weet je dat ook weer ;)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: