In the picture: kunstenaars.

Ik zet graag de kunstenaars, die al die prachtige streetart en kunst maken in het zonnetje!

Als eerste Garrick Marchena (Aruba, 1966). Marchena is een Curaçaos beeldend kunstenaar en artdirector. Hij is een van de meest bedreven muurschilderkunstenaars van Curaçao. Zijn favoriete onderwerpen zijn dieren en kinderen, vooral ogen en gezichten.

Marchena wil met zijn werk emoties aanwakkeren en bewustzijn vergroten. Veel van zijn muurschilderingen hebben vogels als onderwerp, waarmee hij een boodschap van onschuld en vrijheid wil overbrengen.

Jhomar Loaiza (La Vela, Falcón, 1 december 1977) is een Venezolaans beeldend kunstenaar die woont en werkt in Curaçao.

Toen de sociale en politieke situatie in Venezuela in 2018 verslechterde, verhuisde hij naar Curaçao. Aanvankelijk werkte hij daar als metselaar, maar nadat hij een drieluik had geschilderd tijdens een Kaya Kaya festival, kreeg hij steeds meer opdrachten voor muurschilderingen.

Loaiza wordt geïnspireerd door de Afrikaanse wortels van de Caribische cultuur.

Francis Sling (10 maart 1979) is een Curaçaos beeldend kunstenaar en musicus.
Sling groeide op in een streng christelijk gezin. Toen hij zich realiseerde dat hij geen antwoorden meer kon vinden in religie, raakte hij geïnteresseerd in het existentialisme en de lokale flora en fauna.

Van 2000 tot 2004 studeerde hij grafische vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar (schilderen, beeldhouwen en houtsnijden) is hij een getalenteerd bespeler van strijk- en slaginstrumenten, componist en schrijver van poëzie.

In zijn werk verkent Sling het dilemma van iemand liefhebben en zichzelf daarbij niet verliezen. In video’s brengt hij zijn boodschap over aan het grote publiek. “Mijn videoposts zijn echt een verlengstuk van mijn kunst, zo communiceer ik en laat ik het publiek zien wie ik ben”.

Sling heeft een galerie in Scharloo.

Avantia Damberg (Leeuwarden, 1977) is een Curaçaos beeldend kunstenaar.
Avantia Damberg haalde in 2007 een Bachelor of Arts aan de Gerrit Rietveld Academie. In 2008 begon haar loopbaan als beeldend kunstenaar. In 2012 verhuisde zij naar het land van haar ouders, Curaçao.

In haar werk viert zij de Curaçaose of Caribische identiteit in kunstvorm. Zij is van mening dat kunst mensen op een anders spoor kan zetten.

Damberg exposeerde in Amsterdam, Parijs, Tallinn, Madrid, Mexico City, Berlijn en Miami. In 2021 werkt zij in cultureel centrum de Blokhuispoort in Leeuwarden als artist in residence voor de expositie Open Stal 2021. Haar werk voor deze expositie gaat over de gewelddadige dood van vijftien Chinese arbeiders tijdens een oproer in Suffisant op Curaçao in 1942.

In januari 2022 sloot Avantia Damberg een overeenkomst met de stichting Johannes Bosco: landhuis Brakkeput Ariba wordt de komende tijd haar atelier.

Op verzoek van een winkelier in Punda maakte Damberg een interactieve muurschildering van engelenvleugels, Punda Wings in de steeg Angel Job. De steeg was vervuild en mensen voelden zich er onveilig. Voorbijgangers kunnen er foto’s van zichzelf als engelen maken. Op een Instagramaccount kunnen de foto’s geplaatst worden met een hashtag. In dezelfde steeg maakte zij later de muurschildering Hidden heroes, samen met Alena Davidovich.

Ter gelegenheid van het Kaya Kaya festival van december 2018 werd Damberg uitgenodigd een nieuwe trap te beschilderen met geometrische patronen. Zij noemde het de Colorful Steps of Otrobanda.

http://www.avantiadamberg.com/

Hebben jullie deze gezellige dame boven de mooi gekleurde trappen (Colorful Steps of Otrobanda) gezien? Deze is gemaakt door Hortence Brouwn.
Brouwn (Suriname, 1937) is een Nederlands beeldend kunstenaar, wonend en werkend op Curaçao.

Brouwn was aanvankelijk lerares wiskunde, en ging van 1960 tot 1963 in Paramaribo naar de kunstacademie. In eerste instantie werkte zij uitsluitend met klei. Sinds 1973 woont zij op Curaçao, waar zij lessen beeldhouwen ging volgen en begon met het gieten van beelden in cement en aluminiumcement.
In 1989 volgde ze workshops aan de Arts Students League in New York. Ook volgde ze trainingen in Pietrasanta, Italië.
In 1996 begon ze een bronsgieterij, waar de meeste van haar bronzen beelden werden gegoten. Deze bronsgieterij, die tot 2017 bleef bestaan, had als doel beeldhouwers uit de Caribische regio te ondersteunen.
Sinds 1996 werkt zij fulltime als beeldhouwer in haar atelier in de tuin van Landhuis Bloemhof. Zij gebruikt zowel kalksteen van de Curaçaose Tafelberg als albast en harde steensoorten zoals marmer uit Italië, Brazilië en andere delen van de wereld. Menselijke figuren vormen een hoofdthema in haar werk, vooral sterke vrouwen.

Brouwn exposeerde in Nederland, de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Werk van haar is in Curaçao aangekocht door onder meer de Orcobank, notariskantoor Alexander & Simon, Deloitte, hotel Kurá Hulanda, het Avilahotel, het Floris Suite hotel en restaurant Ginger.

Ik zet graag een bijzonder kunstwerk in de schijnwerper: Een kunstwerk op basis van een zin van Bob Marley: “Emancipate yourself from mental slavery” door Giovanni Abath.

De plaquette ernaast zegt:
Through this work the artist wants to touch every person who looks and or touches this work. He wants to make everyone aware that the limitation is mental! It depends on your “Believe System” you will limit your ability… many times our mind is doctrinated or enslaved for years in a different way and while you DO NOT realize ithat you can be free, you will let opportunity pass by opportunity. 7.1 wants to see every person achieve the maximum of each and that is why this work… and never forget that NONE BUT OURSELVES CAN FREE OUR MINDS“.

Sander van Beusekom is een Curaçaos art director, grafisch ontwerper en illustrator.
Van Beusekom volgde de opleiding aan de Junior Academie voor Art Direction in Amsterdam. Samen met zijn zus Nicole runt hij in Willemstad het grafisch-ontwerpbureau BLEND Creative Imaging. Hij is een van de oprichters van Street Art Skalo (een project van Fundashon Rebiba Skálo Abou), dat als missie heeft de wijk Scharloo op te knappen en te verfraaien en lokaal talent tentoon te stellen. In 2019 organiseerde Street Art Skalo in de wijk Fleur de Marie een sportveldvernieuwingsproject, waarbij de lokale jeugd samen een vloerkunstwerk maakte.

Van Beusekom heeft voor het Kaya Kaya festival in Otrobanda verscheidene grote muurschilderingen gemaakt. 
In 2021 maakte Van Beusekom in opdracht van het toeristenbureau een grote muurschildering, de Zakitó Welocome mural, op drie muren van elk zo’n 100 m lang bij de koredor van Otrobanda.

Als afsluiting wil ik een blog delen vol foto’s.

De afgelopen jaren al prachtige schilderingen gefotografeerd en zijn we pareltjes tegen gekomen in onder anderen Otrobanda, Punda’s art alley, Scharloo en Fleur de Marie (wijkje grenzend aan Scharloo). Een project dat de wijk steeds meer toeristische aanzien geeft is het street art project. Kunstenaars van Curaçao wordt de mogelijkheid gegeven om de wijk(en) nog meer kleur te geven.

Hebben wij alles al gezien? Nee, er is nog genoeg te ontdekken 😉!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: