Huize Stroomzigt.

Dit prachtige gebouw trekt steeds weer mijn aandacht. Vandaar dat ik ben gaan speuren!
Stroomzigt in Otrobanda was de residentie van Chris Engels. Het huis ligt aan de pater Euwensweg.

Engels kwam uit Rotterdam, waar de familie het grand café Engels runde. Hij verliet Nederland in 1936 om als zendingsdokter op Curaçao te gaan werken. Nadat zijn eerste vrouw in het kraambed stierf, begon hij te schilderen. Hij schreef ook gedichten en componeerde muziek. In 1940 richtte hij het literatuurblad De Stoep op, waar hij ook schreef onder het pseudoniem Luc Tournier (de achternaam van zijn moeder).

Hij hertrouwde met Lucila Boskaljon, die ook kunstenaar was. Zij gaf tekenles. Het paar exposeerde hun kunst zowel samen als individueel. Engels was een getalenteerd muzikant en speelde piano tijdens concerten met het Curaçao Symphony Orchestra.

In 1947 richtte Engels samen met zijn schoonvader Rudolf FW Boskaljon het Curaçaosch Museum op. De twee waren al lang actief in de kunstkring Curaçao Kunstkring, die buitenlandse musici naar Curaçao haalde en tentoonstellingen van internationale kunst regelde. Het plan was om op Curaçao een toonaangevend museum te creëren met werken van internationaal bekende kunstenaars.

Onder de mensen die op Curaçao waren uitgenodigd, was Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Een andere Nederlander die Engels uitgenodigd had, was de architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Hij ontwierp een trap voor Stroomzigt, de woning van het echtpaar Engels, ontworpen door Mgr. PI Verriet Instituut voor Gehandicapte Kinderen en begeleidde de restauratie van het Curaçaosch Museum.

Gerrit Rietveld heeft tussen 1949 en 1960 zes ontwerpen gemaakt voor gebouwen en interieurs op Curaçao. In alle gevallen was Chris Engels daarbij betrokken als opdrachtgever of adviseur. Tussen beiden ontwikkelde zich een hechte vriendschap.

Rietveld maakte in zijn ontwerpen goed gebruik van het klimaat van Curaçao. Hij trok bij het Verriet Instituut, het Richardushuis en het woonhuis (Huize Stroomzigt) voor Engels profijt van de passaatwind, paste geen gesloten wanden toe maar regelbare shutters en gebruikte grote dak-overstekken tegen directe instraling van de zon. In het Verriet Instituut maakte hij van het dak een grote regengoot om het kostbare regenwater te kunnen opvangen. Hierdoor kunnen de ontwerpen van Rietveld in de huidige Curaçaose architectenpraktijk nog steeds als inspirerend voorbeeld dienen.

Ik heb begrepen dat het pand nu wordt gerenoveerd. Ik ben benieuwd! Ik ga zeker bij een volgend bezoek bekijken.

Eén opmerking over 'Huize Stroomzigt.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: