Boektip: Zoutrif.

Tijdens de vakantie op Curaçao (2014) en na lekker gelegen te hebben op een bedje @ Daai booi, kreeg ik dit boek in handen: ‘Zoutrif’. Aanrader om te lezen!


In ‘Zoutrif’ neemt Miriam Sluis ons mee in 400 jaar geschiedenis van plantage Rif Sint Marie op Curaçao – nu een luxe toeristenresort. Ze gaat op zoek naar de achtergronden van de Curaçaose mentaliteit, die door de huidige industrialisatie en globalisering maar nog veel sterker door het slavernijverleden en de kolonisatie beïnvloed lijkt. In de hedendaagse omgangsvormen maar ook in het zelfbeeld gelden nog altijd de wetten van de plantage-eigenaar, de shon.

Sluis geeft in ‘Zoutrif’ de diverse hoofdrolspelers een stem; de eigenaren, de veldslaven en zelfs de rotspunt El Indjan die uitkijkt op het gebied. Aan de hand van vele archiefstukken, interviews met nazaten en eigen speurtochten op de velden reconstrueert Sluis het verleden. Ze geeft een soms schrijnend beeld van de invloeden op de hedendaagse samenleving. Haar verhaal pakt je bij je nekvel en houdt je in zijn greep. Ze trekt daarbij alle literaire registers open waardoor je wordt meegezogen in het lief en leed van de eilandbewoners.

‘Het merendeel van de koloniale geschiedenis is niet voornaam,het is niet deftig. Wat op Rif is gebeurd is veel groter, universeler ook. Een verhaal van onderdrukking en geloochende schaamte, dat is niet alleen een Curaçaos verhaal.’ Miriam Sluis

Auteur Miriam Sluis is correspondent voor NRC Handelsblad/NRC Next en NOS Nieuws op de Antillen. Ze schreef eerder ‘De Antillen bestaan niet. De nadagen van een fictief land’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: