In het luchtruim van het eiland fladderen 168 verschillende soorten vogels rond. Van deze 168 vogels broeden er 51 soorten ook op het eiland zelf, zijn er 71 soorten emigranten van Noord-Amerika, 19 soorten bezoekers van Zuid-Amerika en dartelen er 19 zeevogelsoorten rond. In dit verhaal zet ik een aantal vogels in het spotlicht.
Prikichi di Kòrsou
Op Curaçao zien we vaak prikichi, in het Nederlands noemen we deze vogel een parkiet. Officieel heet de prikichi West-Indische parkiet. Op de eilanden komen er verschillende soorten prikichi’s voor. Je herkent de ‘Prikichi di Kòrsou’ aan zijn felgroene veren en een oranje-geelgekleurd masker.
In het algemeen vliegen prikichi’s rond in paartjes, families of kleine groepjes. Ze kunnen heel snel vliegen. Prikichi’s kunnen niet echt mooi zingen. Ze krijsen heel luid en kunnen als ze in een groepje zijn behoorlijk kabaal maken. De pootjes zijn kort en donker van kleur. Ze kunnen zich goed staande houden op een cactus. Prikichi’s eten zaden van bijvoorbeeld de peulen of boontjes van de Wabi, Divi Divi en Indju. En ze eten fruit. Verder bloemknopjes of de bloemen van de cactus.
Ze kunnen het hele jaar broeden maar ze doen dit het liefst na de regentijd. Prikichi broedt 21 dagen lang. Als de kleintjes er zijn dan blijven de ouders nog drie weken goed op ze letten. Een prikichi kan 26 cm lang worden met de staart erbij gerekend. De staart is ongeveer 12 cm lang.

Trupial
De troepiaal (trupial: Papiaments) is de meest voorkomende inheemse vogel van het eiland. Er leven twee soorten troepialen op Curaçao: geel- (trupial kachó) en oranjeborst troepialen. De troepiaal heeft een prachtige, melodieuze zang: ‘troepie-óé troepie-óé’ waaraan hij ook zijn naam ontleent. De grote geelborsttroepiaal is zelfs uitgeroepen tot de nationale vogel van Curaçao!

Suikerdiefje
Deze zangvogel (barika hel: Papiaments) dankt zijn naam aan zijn voorliefde voor zoetigheden. De vogel is ongeveer 11 cm lang en heeft een zwarte kruin, een witte wenkbrauwstreep en een felgele borst en buik. De kin is lichtgrijs. De bovendelen zijn zwartgrijs.
De vogels zijn relatief tam en zijn dol op fruit, jam, siroop of vruchtensaplimonade. Suikerdiefjes zijn in grote aantallen te vinden in de buurt van restaurants van hotels om letterlijk onder de neus van toeristen allerlei zoetigheden te stelen, vandaar de naam “suikerdiefje”. Daarnaast eten ze nectar van bloemen en kleine insecten.

Blauwstaartsmaragdkolibrie
Kolibries (Blenchi: Papiaments) behoren ongetwijfeld tot de mooiste en bijzonderste vogels op onze aarde. Mooi, vanwege de metaalachtige weerschijn en bijzonder omdat ze meestal erg klein zijn.
In tegenstelling tot andere vogels draait de kolibrie namelijk, bij elke vleugelslag, met een korte ellipsvormige beweging, de vleugels. De naam `natuurlijke helikopters’, die aan de kolibries is gegeven, geeft deze gespecialiseerde manier van vliegen dan ook zeer goed weer.
Op Curaçao vind je de Blauwstaartsmaragdkolibrie vooral waar bloemen staan. Kolibries zijn solitair levende dieren. In de paartijd baltsen de mannetjes voor de vrouwtjes, met spectaculaire vliegbewegingen, maar na het paren laat hij de rest aan haar over.

Warawara
Dit is de meest algemene van onze roofvogels . Hij is egaal bruin met een crèmekleurige kop en borst en een donker bruine pet. De buik is bruin-wit gevlekt en de lange staart vertoont dwars strepen. De rode, kale huid tussen de ogen en de snavel is zeer opvallend. Het zijn vooral aaseters en maken de nesten bij voorkeur in het midden van de hoge zuilcactussen.




Pelikaan
De pelikaan maakt in zijn vlucht een bijzonder massieve indruk, omdat de nek wordt ingetrokken. Hij jaagt vaak dicht langs de kust waarbij hij van een behoorlijke hoogte met zijn snavel naar beneden de zee induikt. De grote en karakteristieke snavel met de zakvormige ondersnavel maken deze vogel direct herkenbaar.

Orchideeën, agaves, acacia’s, palmbomen, bougainvilles, cactussen en heel veel andere boom- en plantensoorten oefenen een grote aantrekkingskracht uit op tal van vogelsoorten zoals:
- musduiven
- naaktoogduiven
- grijze koningstirannen
- Amerikaanse torenvalken
- tropische spotlijsters
- Caribische spotlijsters (chuchubi: Papiaments)
- maskergrondvinken (mòfi: Papiaments)
- roodkraaggorzen (chonchorogai: Papiaments)
Wat zijn de beste vogelspots op Curaçao?
Op het zonovergoten eiland vind je verschillende hotspots voor vogelliefhebbers waaronder:
- Christoffel Nationaal Park
- Nationaal Park Shete Boka
- de zoutpannen van Jan Kok
- de zoutpannen van Jan Thiel
- Sint Michielsbaai
- Sint Marthabaai
- Spaanse Water
Christoffel Nationaal Park
Dit natuurpark kent een hoge biodiversiteit. Op geen enkel ander ABC-eiland is de biodiversiteit zo hoog als in het Christoffel Nationaal Park. In het park zijn heel veel verschillende vogelsoorten te spotten waaronder roofvogels. In het park bouwen zelfs drie roofvogelsoorten hun nesten: de witstaartbuizerd, kuifcaracara en de Amerikaanse torenvalk (kinikini: Papiaments).
Zoutpannen van Jan Kok
Als je flamingo’s wilt spotten, is dit een prima locatie. De rode flamingo is de flamingosoort die zich op Curaçao laat zien. Naast flamingo’s zijn er nog veel meer vogels in de zoutpannen van Jan Kok te zien zoals geelkruinkwakken, groene reigers, Amerikaanse blauwe reigers, kleine blauwe reigers, witbuikreigers, visarenden, Bigua-aalscholvers, grote geelpootruiters, zilverplevieren en kleine ani’s.
Sint Marthabaai
De oevers van de Santa Martabaai bestaan uit mangrovebos. Hierdoor is een ideale habitat ontstaan voor reigers en waadvogels. Liefhebbers van grote zilverreigers, witbuikreigers, Amerikaanse kleine zilverreigers, kleine blauwe reigers, regenwulpen, steltkluten, kleine geelpootruiters en grote geelpootruiters komen bij de Santa Martabaai derhalve prima aan hun trekken.
Spaanse Water
Het Spaanse Water ligt aan de zuidwestkant van Curaçao. Hier vallen veel watervogels te spotten zoals bruine pelikanen, Amerikaanse oeverlopers, Amerikaanse bontbekplevieren, kleine geelpootruiters, kleine strandlopers en Amerikaanse fregatvogels (makwaku: Papiaments).