Kura Hulanda Museum.

Dat Afrika en het Caribisch gebied onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, leer je in het Kura Hulanda museum in Willemstad.
Het museum is opgericht door de Nederlander Jacob Gelt Dekker met als doelstelling de herinnering aan de slavernij levend te houden bij de bevolking en de jeugd van Curaçao met de feiten van de slavenhandel en met name de handelswijze van de West Indische Compagnie (WIC).


Curaçao was in die tijd een grote doorvoerhaven in de internationale slavenhandel tussen Europa, Suriname en Noord Amerika. De WIC had vanaf ca. 1680 op Curaçao vooral ‘vrije zwarten’, Spanjaarden en Portugezen in dienst waarmee ze de slavenhandel domineerden. Jacob Gelt Dekker noemt deze slavenhandel de ‘Black Holocaust’. Het museum opende in 1999 de deuren.

Het museum heeft een bijzondere kunstcollectie en indrukwekkende historische voorwerpen en een ruime collectie Afrikaanse voorwerpen. Afrikaanse beeldjes, oude kruiken, duizenden jaren oude spijkerschrifttabletten, je vindt werkelijk van alles in de collectie.

Veel mensen zijn bekend met de Egyptische beschaving, maar in het museum vind je ook veel informatie over grote rijken in het huidige Ghana, Mali en Ethiopië.Sommige historische voorwerpen in het museum zijn heel uniek. Kura Hulanda is niet voor niets het museum met de beste Afrikaanse collectie in heel het Caribisch gebied.

Eén permanente tentoonstelling heeft mij het meest geraakt. Het is de tentoonstelling over de slavenhandel, die tastbaar dichtbij komt in het museum. Je ziet oude documenten over de handel, voetboeien en replica’s van slavenschepen. Heel bijzonder vond ik het ruim van een slavenschip, dat is nagebouwd in het museum. Via een donker trappetje daal je af in het ruim, waar je weinig fantasie nodig hebt om de slaven getekend te zien lijden.

Dit antropologische museum beperkt zich niet tot Curaçao, maar is veel breder van opzet. Zo komt ook de modernere geschiedenis van de slavernij, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, aan bod. En mocht je bij ‘slaven’ automatisch denken aan Afrikaanse slaven: in de tentoonstelling leer je ook dat er een paar honderd jaar geleden honderdduizenden blanke slaven waren in Afrika!

Het Kura Hulanda museum fascineerde mij. Je wordt weer even met beide benen op de grond gezet: Wat kunnen mensen wreed zijn… En daarmee is dit museum voor mij een must op Curaçao: Het is gevarieerd, goed opgezet, raakt mensen en het zet aan tot nadenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: