Bon Bini Curaçao!

Ga waar de wind je brengt…

Curaçao (Papiaments: Kòrsou) is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Volgens de laatste telling heeft Curaçao een bevolking van 158.000.

Curaçao is een tropisch eiland, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee. Het vormt samen met Bonaire, en Aruba, de Benedenwindse Eilanden; ook wel de ABC-eilanden genoemd. Curaçao is van deze drie eilanden het grootst. Curaçao bestaat uit het eiland Curaçao en het eiland Klein Curaçao, dat 10 kilometer vanaf de oostkust ligt. Het hoogste punt is de Sint Christoffelberg met 375 meter. Het eiland bestaat uit koraalkalk en vulkanisch gesteente.

Curaçao heeft zes natuurlijke havens, ontstaan doordat de zee de koraalkalk heeft uitgehold. Aan de zuidwestkant ligt de grootste daarvan, het Schottegat, de haven van Willemstad. Gezegd wordt dat dit de grootste natuurlijke haven ter wereld is. Rondom het Schottegat liggen het grootste droogdok en de grootste olieraffinaderij in de regio, een containerterminal, werven voor goederen en aanlegplaatsen voor toeristenschepen. Het Schottegat wordt bereikt via de Sint Annabaai.
Aan weerszijden hiervan liggen de beide stadsdelen van Willemstad: in het oosten het oudste gedeelte: Punda (‘De Punt’) met vele winkeltjes en in het westen de wijk Otrobanda (Papiaments voor ‘De Andere kant’). Beide delen worden sinds 1888 door een houten pontonbrug (Koningin Emmabrug) met elkaar verbonden.

De hoofdstad is Willemstad. In de loop der jaren is deze stad het hele gebied rond de grote natuurlijke haven, het Schottegat, gaan beslaan. Daardoor zijn veel dorpjes die eerst los lagen aaneengegroeid tot een groot verstedelijkt gebied. De stad beslaat ongeveer een derde van het hele eiland in het oosten.

Even een woordenlijstje tussendoor:

Bon bini= welkom
Kon ta bai= hoe gaat het
Mi ta bon= het gaat goed
Bon dia= goedemorgen
Bon tardi= goedemiddag
Bon nochi= goedenacht
Danki= dank je wel
Por fabor= Alsjeblieft
Sunchi= kus
Duchi= schat

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao, en de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De stad telt ongeveer 140.000 inwoners en daarmee is het de grootste stad van de Kleine Antillen. Wegens de “Hollandse” architectuur wordt Willemstad soms wel het “Amsterdam van het westelijk halfrond” genoemd. De architectuur van veel kenmerkende bouwwerken in Willemstad is echter van Portugese oorsprong, en in mindere mate van Nederlandse oorsprong.
De stad ligt aan de zuidoostkant van Curaçao, aan een natuurlijke haven, Schottegat genaamd, die via de Sint Annabaai met de Caraïbische Zee in verbinding staat. Aan weerszijden van de Sint Annabaai liggen de stadsdelen Otrobanda en Punda, deze worden sinds 1886 verbonden door de Koningin Emmabrug (in de volksmond pontjesbrug genoemd).

Tegenwoordig gaat het meeste verkeer over de Koningin Julianabrug.

De bekendste wijken van Willemstad zijn:

  • Punda, het historische stadscentrum met de Handelskade aan de Sint Annabaai
  • Otrobanda, ligt aan andere kant van de Sint Annabaai
  • Pietermaai, ten oosten van Punda
  • Scharloo, ten noorden van Punda en Pietermaai, aan de overzijde van het Waaigat

Het klimaat van Curaçao is semi-aride; de gemiddelde regenval bedraagt jaarlijks 600 mm. De meeste regen valt tussen oktober en december, het regenseizoen. De temperaturen zijn relatief constant met kleine verschillen door het hele jaar heen. De passaatwinden brengen overdag verkoeling en dezelfde passaatwinden brengen ’s nachts warmte. De jaargemiddelde temperatuur is overdag 31,4 °C en ’s nachts 25,7 °C. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 26,6 °C en de warmste maand is september met een gemiddelde temperatuur van 29,1 °C. De hoogste temperatuur ooit gemeten was 38,3 °C en de laagste ooit was 19,7 °C. Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november. Het eiland wordt zelden aangedaan door tropische stormen of orkanen.

Bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: