In the picture: Curaçaosch museum.

Het grootste museum van Curaçao is het Curaçaos Museum oftewel het Curaçaosch Museum. Het museum is gevestigd in een voormalig militair ziekenhuis en opende haar deuren in 1948, het gebouw werd hiervoor eerst grondig verbouwd. Het hospitaal werd door het Nederlandse leger in 1853 gebouwd en diende voor patiënten die leden aan de beruchte gele koorts.

Lange tijd was het Curaçaos Museum het enige museum op het eiland, maar inmiddels zijn er veel meer musea op Curaçao te bezoeken. Het museum bevindt zich in het westen van Otrobanda, aan de van Leeuwenhoekstraat z/n.

Museumcollectie

De collectie van het museum is verdeeld over twee verdiepingen en bestaat uit textiel, glas, meubilair, beelden, tekeningen, etsen, schilderijen, et cetera. De makers van al dit moois komen niet alleen uit Curaçao, maar ook van buiten het Caribische eiland. Helaas was er maar één verdieping voor ons toegankelijk. We konden geen kijkje nemen in het souterrain. Jammer! In het souterrain bevinden zich een collectie voorwerpen van de cultuur van de Indianen, een geologische verzameling, schelpen en koralen en flora en fauna van de Nederlandse Antillen.

Het museum beschikt over zeer mooie schilderijen die van de hand komen van beroemde kunstenaars zoals Carel Willink, Han van Meegeren, Corneille, Edgar Fernhout, Isaac Israëls, Charley Toorop, Jan Sluijters, Jean Girigorie, José Maria Capricorne, Luigi Pinedo, Enrique Olario en Ocalia.

In het museum is een permanente tentoonstelling te bewonderen, maar er vinden ook regelmatig wisseltentoonstellingen plaats. Meubelliefhebbers komen in het Curaçaos Museum helemaal aan hun trekken. De toonzalen zijn ingericht met antieke meubels uit de 18e en 19e eeuw, onder meer mahoniehouten meubels, waaronder vermoedelijk de oudste eettafel van het eiland. In een andere zaal staat een glas-in-lood-kaart van het Caribisch gebied. De traditionele keuken valt op door de rode muur met witte stippen.
Het Curaçaos Museum is bovendien in het bezit van een indrukwekkend carillon. Dit carillon heet ‘De Vier Koningskinderen’. Hetgeen een verwijzing is naar de vier kinderen en prinsessen van wijlen prinses Juliana en prins Bernard. Te weten prinses Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Marijke.

Wat wij erg misten en wat de informatie over het museum van te voren wel aangaf is hoe het leven op het eiland er in vroegere tijden uitzag. We misten diepgang. Waarschijnlijk te vinden in het souterrain en eigenlijk hadden we dit het meest interessant gevonden!

Het museum heeft een tuin, waar verschillende beelden zijn opgetrokken die van de hand komen van Curaçaose kunstenaars. In de tuin staat een authentieke kunukuhuisje. Er is een treintje van de Mijnmaatschappij dat werd gebruikt voor de ontginning van fosfaat van de Tafelberg.

Wij misten in de tuin tevens de informatie en doordat ik op internet ben gaan speuren heb ik deze gevondenzodat wij ook beter begrijpen wat we gezien hebben.

In de Snipgallery bevindt zich de Fokker Snip waarmee de eerste vlucht van West-Indisch Bedrijf werd gedaan. Gaaf!

Eén opmerking over 'In the picture: Curaçaosch museum.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: