Local Food Walk.

Curaçao kent een mix van vele culturen en de Curaçaose bevolking bestaat uit bewoners oorspronkelijk afkomstig van alle 5 continenten. Dit prachtige eiland is uniek en kent meer dan 40 verschillende godsdiensten. Deze multiculturele samenleving is terug te vinden in de uitgebreide keuken. Curaçao staat bekend om haar zoete lekkernijen en de meeste smaakvolle gerechten, ten alle tijden gemaakt met kritisch geselecteerde ingrediënten”.

In de vakantie slenteren we wat af. We vinden het heerlijk om door straatjes te lopen, straatkunst te ontdekken, muurschilderingen tegen te komen, mooi gekleurde huisjes te bekijken en te fotograferen…

Op Curaçao worden een aantal wandelingen aangeboden door onder anderen Dushi Walks en Dundu Tours. Je maakt een wandeling met een gids en komt zo op plekken, waar je anders niet zo snel zou komen en tijdens de wandeling krijg je volop informatie over Curaçao, Otrobanda, Punda, Scharloo, de geschiedenis (bijvoorbeeld over historische panden), de streetart en kun je verrast worden door een straatkunstenaar, die bezig is met schilderen en daarover wil vertellen of je wordt bij iemand uitgenodigd om even binnen te kijken. Wat mij betreft een aanrader!

Zoals ik al schreef slenteren we wat af en hebben we in tien jaar tijd al veel gezien en daarbij informatie gezocht. Omdat ik toch graag een keer met een gids op pad wilde gaan hebben we gekozen voor de ‘Local Food Walk’. Een culinaire tour door Otrobanda, waarbij de gerechten door de Curacaose mamita’s gemaakt worden en je verwelkomd wordt in de wijk, bij hen thuis.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is fb_img_1628549088552-1.jpg

Let’s do it island style!
Deze wandeling wordt georganiseerd door Dundu Tours en Jaqcueline is een gecertificeerde lokale gids. Geboren en getogen op Curaçao. Ze is energiek, enthousiast en weet heel veel, op een boeiende manier, te vertellen! Ze heeft een studie gedaan naar de historie van het eiland en door interviews te houden met sleutelfiguren zoals Jacob Gelt Dekker heeft ze de nodige kennis opgedaan en kan antwoord geven op prangende vragen.
Jacqueline draagt kenmerkende kleding met traditionele dundu. Oftewel een Curaçaose traditionele hoofddoek.

We zijn gestart op het Brionplein. Het plein draagt de naam van Admiraal Pedro Luis Brión, een Curaçaoënaar die veel heeft bijgedragen aan de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijd in de 19e eeuw; van hem staat een standbeeld op het plein. Het plein wordt ook wel ‘Awasá’ genoemd. Dit komt van ‘awa salu’, hetgeen zout water betekent.

Bij het plein vind je een Batido. Bij deze verkoopkarren worden verse batido’s gemaakt. Een batido is een vers gemaakte shake van gemalen ijs, melk en vers (bevoren) fruit. Dit wordt via blenders gemixt met melk en suiker en zo krijg je een overheerlijke frisse milkshake met vers fruit. Het is heerlijk verfrissend en ook nog eens gezond. We mochten niet zelf kiezen. Met een goede reden, want nu werd er gekozen voor twee hopi lekkere smaken, die we zelf niet zo snel gekozen hadden: ‘lulo’ en ‘guajava’.

Bij de eerste stop was er een gezellig restaurantje gecreëerd en kregen we zelfgemaakte ijsthee met o.a. lemongras er in. De kok bleef verlegen in het huisje zitten, maar zijn schattige, wat verlegen dochtertje hielp mee samen met een buurtbewoner en bracht ons de gerechten.

Creoolse keuken
We kregen een gerecht uit de Creoolse keuken met ‘bakkeljauw’, bonen en bakbanaan. Daarna tonijn’burgers’ met een pompoenpannenkoek. Verschillende smaken, die je het beste door elkaar kunt eten. Dus tonijn en een stuk pompoenpannenkoek samen eten.
De Creoolse keuken is een mix van de Afrikaanse en Europese keuken met invloeden uit West-Indië. In het Caribisch gebied is deze keuken populair.

Kenmerken zijn:
Verse ingrediënten worden gemixt met kruiden.
Vaak vis en vlees samen in hetzelfde gerecht.
Groenten worden gecombineerd met vis, vlees, bonen, mais en rijst.
Cassave en bakbanaan worden vaak gebruikt.
Niet moeilijk om te bereiden. Het zit ‘m in de voorbereiding, het vinden van de ingrediënten en het geduld om ‘slow’ te koken.
Machtig maar tegelijkertijd verfijnd.
Zoete en zoute smaken wisselen elkaar af.
Fruit en suiker in hartige maaltijden is niet ongewoon.
Kruiden van voedsel (smaakmakers zoals paprikapoeder en oregano).

Tamarinde
Na een stukje wandelen kregen wij ijs aangeboden (gemaakt in ijsklontjeshouder) van de tamarinde(siroop). Met een glaasje rum. Een fijne combinatie.

De tamarinde is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen.
Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. Al in de prehistorische tijd kwam de boom naar India, vanwaar hij zich als nuttige plant bijna over alle tropische gebieden verspreidde. Als sier- en nuttige plant wordt de Tamarinde in de tropische regionen gecultiveerd. De boom is geschikt voor alle gronden, behalve zure grond. Als de boom eenmaal goed is aangeslagen, verdraagt hij lange tijd droogte en de hete zon. Hij groeit langzaam.

De vruchten zijn 7-20 cm lange, bruine peulvruchten.
Uit de pulp van de vruchten wordt tamarindesiroop bereid. Uit de siroop wordt frisdrank gemaakt. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 236971795_4124573680973803_8199038916358844177_n.jpg

Bijna aan het eind van de wandeling werden we getrakteerd op twee stukken taart, waaronder een cashewnoottaart en een kleurrijk uitziende taart. Heel smakelijk en goed vullend!

Meer informatie:
Local Food Walk – Dundu Tours
Dushi Walks Curaçao
Antilliaans eten – Jurino Ignacio
Recept – Pompoenpannenkoeken

Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamarinde
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brionplein
https://www.dundutours.com/nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: