De grotten van Hato.

Aan de noordkant van het eiland en op vier minuten rijafstand van vliegveld Hato vind je de grotten van Hato. De grot, meer dan 300.000 jaar oud, is de grootste en meest prominente op het eiland. Sinds 1991 officieel open en toegankelijk gemaakt voor bezoekers.

Curaçao bestaat uit verschillende lagen, terrassen en de meeste grotten bevinden zich op het tweede terras. De Hatogrot is te vinden op het derde terras, wat uniek is!

“Experience the beauty of Curacao’s nature, history
and culture”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is fb_img_1628355409023.jpg

Negenveertig treden omhoog en je krijgt een panoramisch uitzicht en een verkoelende wind. Daar bevind zich de ingang.

Wij zijn de grot ingelopen onder begeleiding van een gids. Zonder mag ook niet. Wij hadden een enthousiaste gids, die goed kon en veel wist te vertellen!
De grot is gemakkelijk te bewandelen (zelfs met slippers) en bestaat uit koraal kalksteen. Opeengehoopt in miljoenen jaren tijd na zeeniveaus gedaald te zijn. Onderhevig aan verschillende processen en corrosie. Stalagmieten en stalactieten zijn twee natuurlijke formaties die indruk op ons maken. Dit zijn echte kunstwerken die door de natuur zijn gemaakt. Stalactieten zijn pegels aan het plafond, die achterblijven door neerslag of stolling van een vloeistof. Stalagmiet is een druipsteenkegel van calciet die vanaf de grond omhoog gegroeid is. Water droogt op maar de kalk blijft liggen. Zo zijn er creatieve formaties ontstaan. Je ziet bijvoorbeeld een schildpad, een slapende reus en moeder Theresa.
Interessant weetje: Algen worden groen bij licht. Dit zie je op de foto’s ook terug.
In de grot leven kleine vleermuizen van 80 mm. Ze eten fruit, pollen, nectar en waarschijnlijk insecten.

De grotten had een nuttige functie in de vroege dagen van de slavenhandel op Curaçao. Hier schuilden gevluchte slaven en verbleven er soms wel maanden achter elkaar. Maar ook al voor de komst van de Europeanen, werden de grotten bewoond door de Arawak indianen. Van hen zijn de ca. 1.500 jaar oude grottekeningen en petroglyphen (rotstekeningen). De gids vertelde dat de indianen niet diep de grotten zijn ingegaan.
Van de slaven zijn de sporen nog steeds heel duidelijk terug te zien, bijvoorbeeld in de zwarte vlekken die je bovenin de grot ziet. Dat zijn roetresten van de fakkels waarmee ze de grotten ingingen. Geen overbodige luxe, want het is er stikdonker zonder licht.
In de grot konden de slaven drinken, maar er was uiteraard geen eten.

Buiten de grotten valt op het terrein genoeg te zien. Zo is er een cactustuin waarin je kennis kunt maken met verschillende cactussoorten die op Curaçao groeien. Je vindt in een nabijgelegen rotswand ook rotstekeningen. Dat zijn gravures in de rots, die heel lang geleden gemaakt zijn door indianen. Je moet trouwens wel goed naar de rotswand staren om ze te ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: