Landhuis Hato.

Al rijdend over het eiland kwamen we terecht bij een landhuis. Leeg en verlaten. Verwilderd. Landhuis Hato. Het landgoed heeft een architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege zijn geschiedenis als een van de grootste plantages. In 2013 is het landhuis gerenoveerd en was er een B&B, wijngaard en wijnhuis te vinden.

Landhuis Hato (is spaans voor veeplaats) was ooit met zijn 1.400 hectare grond een van de grootste veeplantages en er waren bijna 100 slaven werkzaam. Het stond bekend om zijn natuurlijke waterbronnen die gebruikt werden voor irrigatie en later ook voor een vijver. Men dacht dat het water helende krachten had en het werd dan ook aanbevolen om in het water te baden. Mede dankzij deze bron waren er veel goede weidegronden. Er waren runderen, schapen en geiten en uitgebreide maïsvelden.
Het landhuis ligt vijftig meter ten noorden van de huidige weg naar het vliegveld Hato en bestaat uit: een terras, restanten van een regenbak, putten, constructies van een irrigatiesysteem en een begraafplaats met ongeveer 7 graven.

Op de voormalige plantage is thans het internationale vliegveld van Curaçao gevestigd, welke eveneens de naam Hato draagt. Op enkele tientallen meters van het landhuis staan de vliegtuigen opgesteld. Het landhuis bestaat uit een kern met een schilddak en aan alle zijden dakkapellen. Aan de twee lange zijden van het huis is een galerij met lessenaarsdak.

2 gedachten over “Landhuis Hato.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: