Kleur!

“I see your true colors and that’s why I love you...”

Als je door de straten van Curaçao loopt, is de kans groot dat je je ogen uitkijkt; vrijwel alle huizen zijn zo mooi en vrolijk gekleurd. Blauw, geel, roze. Alle kleuren komen voorbij. Het kleurrijke centrum van de hoofdstad van Curaçao, Willemstad, staats zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Later ben je weer terug in Nederland en zie je bijna alleen maar bruine en grijze huizen. Waarom zijn de straten van Nederland eigenlijk niet zo leuk gekleurd?

Op verschillende tropische plekken in de wereld zijn de huizen mooi gekleurd. Neem als voorbeeld Aruba, Brazilië of bepaalde plekken in Italië. Kun je hieruit dan gelijk de conclusie trekken dat de huizen zo fel worden gekleurd omdat het warm is in die gebieden? Maar nee, dit is niet de hoofdzakelijke reden. Het heeft te maken met het materiaal waarmee de huizen zijn gebouwd. In deze gebieden zijn de bouwmaterialen vaak hout of steen. Deze materialen op zich zijn niet sterk genoeg om harde windvlagen of regen goed te kunnen doorstaan. Een goede laag verf kan ervoor zorgen dat dit wel het geval is.

En wanneer je dan toch bezig bent met schilderen, waarom zou je dan ook niet gelijk een leuk kleurtje kiezen? Er wordt trouwens wel vaak gekozen voor een lichte kleur, zoals wit of geel, zodat veel warmte wordt weerkaatst.

Er gaan echter nog een aantal andere de verhalen de ronde die zouden verklaren waarom de huizen op Curaçao in dergelijke kleuren geschilderd zijn. Een opmerkelijke reden gaat over de gouverneur van Curaçao. Hij zou ooit oogproblemen hebben gehad en moeite hebben gehad met het kijken naar witte oppervlakten. Daarom stelde hij een regel in die ervoor zorgde dat huizen op het eiland andere kleuren moesten hebben. Ook in 1817 gebeurde er iets opmerkelijks: vice-adrimaal Albert Kikkert zorgde in 1817 ervoor dat huizen verplicht geverfd moeten worden, omdat hij aandelen had in een fabriek die verf maakte. Door deze regel zou hij meer geld verdienen.

Een laatste, en meer serieuze reden: Curaçao en de andere Caribische eilanden waren vroeger hele belangrijke handelsplekken voor de Nederlanders. Sommige huizen werden dan in de kleuren van Nederlandse handelsorganisaties geschilderd, zodat deze goed te herkennen waren.

Eén opmerking over 'Kleur!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: